„Визията“ на БСП – плагиатство или случайно съвпадение?

  • Начало /
  • Събития /
  • „Визията“ на БСП – плагиатство или случайно съвпадение?
21/07/2018
„Визията“ на БСП – плагиатство или случайно съвпадение?

Корнелия Нинова представя „Визия за България“ на БСП, София, 21 юли 2018. Снимка: БТА

Христина Христова -
председател на сдружение
"Визия за България"

Вчера (21 юли 2018) телефонът ми загря с един и същ въпрос: „Има ли нещо общо обявеният проект на БСП „Визия за България“ с проекта и онлайн платформата „Визия за България“, инициатива на сайта Мемория (Memoria de futuro)?“.

В неделния ден определено не ми се занимаваше с плагиати на имена, защото имах по-приятни занимания. Но след като се проявява такъв интерес и толкова хора ме питат, явно разочаровани от наши евентуални и предварителни общи действия с БСП, реших, че е коректно и правилно да отговоря официално като председател на сдружението „Визия за България“.

Не, категорично нямаме нищо общо с проекта на БСП, нито със самата БСП.

Единственото общо е, че явно ни взеха името без да ни питат (все още не знаем дали са взаимствали и от идеите в нашия проект, защото не сме запознати с проекта на БСП. Но и да са взаимствали - това не е беда). Което означава, че нашият проект „Визия за България“ и едноименното сдружение, регистрирано още на 19 февруари 2018 г., са предложили нещо смислено, стойностно като програма и анализ. Но, за съжаление, също така доказва отсъствието на политическа хигиена и елементарна етика от страна на БСП, които в случая действат на принципа копи-пейст на чужди имена и идеи. Мисля си, че ако имат проблем с това да измислят сами нещо смислено (поне като име на проекта си), дано да нямат проблем с потенциала и възможността да го реализират като програма.

Онлайн платформата „Визия за България“ (bgvision.bg), съдържаща Проект на Визия за бъдещето на страната ни, стартира на 25 март 2018 г.

Преди около година, след множество писма и предложения от читателите на oнлайн изданието за аналитична публицистика Memoria de futuro (memoriabg.com), се роди идеята за създаване на Обществен форум „Визия за България“. Учредихме едноименно сдружение, което беше съдебно регистрирано на 19 февруари 2018 г., формирахме Експертен съвет към сдружението и създадохме онлайн платформата на националната кауза. Съпричастни на идеята бяха известни публични личности и експерти, с които имахме предварителни срещи, месеци преди да стартираме проекта онлайн и да формулираме нашите дългосрочни цели.

Проектът беше раздаден на експерти, симпатизиращи на целия политически спектър (без ГЕРБ), вкл. на хора, близки до БСП и до десните кръгове. Идеята беше да спрем най-после да се делим на леви и десни, а да видим какво можем да направим заедно за страната си.

Проектът ни съдържа няколко дългосрочни стратегии и е плод на безвъзмезден едногодишен труд на група съмишленици. Сдружението е изцяло с гражданска насоченост и не преследва партийни или политически цели. Главната ни цел е да организираме експертно разработване на Визия за бъдещето на България, както и нейното широко, прозрачно обсъждане и приемане от обществото. Първият вариант на Проект, публикуван в нашата онлайн платформа, е в колективно съавторство и е отворен за мнение, оценка и редакция за всеки, притежаващ необходимите компетенции и експертиза.

Днес разбираме, че освен името ни „Визия за България“, идеята ни за широк обществен дебат е допаднала и на БСП, защото те също обявяват желание за широка дискусия. Няма лошо. Радваме се, че сме подсказали верния път за обединение на експертната мисъл на България.

Ето какво заявяваме на челно място в нашия сайт още с пускането на онлайн платформата:

Обществен форум „Визия за България“

Ние ви предлагаме платформа, съдържаща Проект на Визия за бъдещето на България.
Нашата първа цел е да предизвикаме прозрачна обществена и експертна дискусия,
както и редакция в колективно съавторство с вас
до постигането на значима публична подкрепа.
Крайната цел е обединение на критична маса от мислещи и можещи хора
около каузата за доброто бъдеще на България
и предизвикване на качествено нова трансформация в общественото съзнание
за поемане на градивен курс към нашето бъдеще.

Председател на сдружението съм аз, главният редактор на Memoria de Futuro – Христина Христова, а членове на Управителния съвет са проф. Валери Стефанов и политологът Александър Узунов.

Експертният съвет към Форум „Визия за България“ е неформален консултативен орган и подкрепя идеята за началото на конструктивен и смислен обществен дебат за бъдещето на България. Включва личности, притежаващи авторитет и експертиза в различни области на обществения живот, с различен светоглед и политическа ориентация, но обединени в разбирането за необходимостта от ясно дефинирани и завладяващи дългосрочни национални цели и стратегии. Сред тях са политолозите д-р Калоян Методиев и Страхил Делийски, социалният психолог д-р Димитър Чуровски (от Лондон), създателят на „Софтуерен университет“ Светлин Наков, социологът Чавдар Найденов, преподавателят по международни отношения в УНСС доц. Георги Чанков, активният обществен деец Мариана Христова, националният експерт по психиатрия д-р Цветеслава Гълъбова. В експертния съвет се включиха и българи, живеещи или доказали се в чужбина и притежаващи безценна експертиза в различни области – като д-р Стоян Йорданов, д-р Мартин Динов, д-р Калина Колева. Експертният съвет е отворен за всеки, който желае да се включи в дейността му със задълбочени познания и конструктивни идеи. Вярваме, че взаимодействието на нашата различност, съчетана с добронамереност в търсенето на общите ни цели, може да прозре верните пътища за бъдещето на Родината. Информация за всички можете да видите тук: https://bgvision.bg/za-nas

Освен членовете на Експертния съвет, идеята подкрепят и други публични личности, които са участвали в обмислянето и стартирането на проекта. Също така, във всички секции на сайта има подробна и изчерпателна информация за целите, които си поставя Общественият форум „Визия за България“.

С философията и идеологията, които са основата на нашата национална кауза, можете да се запознаете в уводните материали на нашата онлайн платформа:

Проектът „Визия за България“ – обединение на мислещите и можещите българи

Защо отсега да мислим за бъдещето

Първото публично събитие, което организира сдружение „Визия за България“ и Memoria de futuro и с което стартирахме дейността на Обществения форум „Визия за България“, се състоя на 15 май 2018 г. в Централния дом на архитектите в София. Темата на обществената дискусия беше „България пред избора на бъдеще“. Модератор на събитието бях аз, Христина Христова, а презентатори – проф. Валери Стефанов и политологът д-р Калоян Методиев.

Ето и материала, който пуснахме след срещата: Времето за еволюция в България изтече. Изходът е радикален скок.

А доколко сме помогнали на БСП да формулират и именуват своята визия, ще разберем, когато се запознаем с техния проект, който все още не е публикуван и не е обществено достъпен. От малкото информация, която изтече днес по медиите, можем със задоволство да отбележим, че нещата в голяма степен съвпадат с нашия проект.

Все пак това беше главната ни цел – публичност на един градивен подход към нашето общо бъдеще.

Под нивото ни е, а и е напълно деструктивно да се занимаваме със съдебни дела за името и идеите и да си доказваме кой е „по-по-най“. Нека всеки, който види добри идеи, експертиза и анализ при нас, да ползва с пълни шепи от едногодишния ни и безвъзмезден труд.

Все някога може и да се обединим.

Защото в противен случай изчезваме като нация и държава.

Простено да им е на БСП. Да, можеха поне да ни се обадят, за да ни споделят намеренията си. Днес изтъкват, че са написали проекта си с „представители на граждански организации“. Ами на нас не са се обаждали. Само ни взеха името и идеята.

Прощаваме им, въпреки че не са ни искали прошката и едва ли имат нужда от нея. Дори да реализират само една десета от намеренията си, все има някакъв смисъл. Всяко действие, водещо извън отровното блато, в което живеем, има смисъл.

Дано и проектът на БСП да доведе до нов смисъл, до конструктивни действия, а не да се окаже поредният камуфлажен театър по пътя им към властта.

 

Споделяне:
3503

Вашите мнения

Все още няма коментари към статията.