Времето за еволюция в България изтече. Изходът е радикален скок

  • Начало /
  • Събития /
  • Времето за еволюция в България изтече. Изходът е радикален скок
12/06/2018
Времето за еволюция в България изтече. Изходът е радикален скок

д-р Калоян Методиев

На 15 май 2018 сдружение „Визия за България“ и Мемория организираха обществен дебат на тема „България пред избора на бъдеще“. Представяме ви тезисите на изложението, което направи на форума д-р Калоян Методиев, член на Експертния съвет към сдружението.

БЪЛГАРИЯ В ЕС: КРИЗАТА КАТО ВЪЗМОЖНОСТ

След високите нива на европозитивизъм, очаквания, надежди и еуфория при влизането ни в ЕС, днес България се превърна в държава от Третия свят по ключови показатели, и то членувайки в най-богатия клуб на планетата – Европейския съюз. По редица индекси страната ни се равнява на държавите в Централна Африка – нива на корупция, доходи, престъпност, агресия, смъртност, свобода на словото, качество на пътищата и т.н.

Факт е, че България провали почти напълно своето членство в ЕС

Причините:

– Огромното социално неравенство (много богати и много бедни хора), като според докладите на Световната банка България е с най-ниски доходи в Съюза. (GDP: Bulgaria (USD 7,612), Romania (USD 9,530); Croatia (USD 13,807);

– Българите са най-изчезващият народ – не само в ЕС, но и на планетата;

– На последно място сме по свобода на словото;

– Най-ниска продължителност на живота – 71.3 години за мъжете, докато при жените е със 7.1 години по-висока – 78.4 – и това е твърде тежка оценка;

– България е най-корупмпираната държава в ЕС;

– България е най-бедният регион в ЕС; Изчезват цели областни центрове – Видин, Ловеч, Хасково (където освен всичко останало, е налице огромен дефицит базисна социална инфраструктура за отглеждане на деца и качествен живот – денонощни аптеки, лекари и т.н);

– България е първата страна-председател на Съвета на ЕС с мониторинг за корупция, съдебна система и организирана престъпност – мониторинг от същия този съюз, който тя председателства – и това е открояващ се феномен.

д-р Калоян Методиев, Христина Христова и проф. Валери Стефанов на форума „България пред изхода на бъдеще“

С оглед на тази мрачна картина, двата топ приоритета на всяка целесъобразна власт оттук нататък трябва да бъдат доходите и борбата с престъпността.

За съжаление обаче имаме фундаментален проблем – меритокрацията (участие в управлението само на способните, най-достойните, най-подготвените) днес е мръсна дума в България. Ето защо въпросът за властта е централен, и най-вече – въпросът за  нейната субектност.

В момента, в който сме на последното място в ЕС по всички основни показатели, не можем да имаме претенции за каквото и да било сериозно участие, тежест или роля в рамките на Европейския съюз. Няма такава логика, нито прецедент в света. Тоест, първата задача е промяна на политическата, а след това бързо – и на икономическа ситуация вътре в страната.

Изходът е лийпфрогинг, скок – в случая – да прескочим своя Балкански регион. Какъв е смисълът да се събираме в една група с шампиони по корупция, организирана престъпност, лоша демография и етнически вражди?! Освен ако някой няма користни цели или неразбиране за случващото се.

Някои сънуват излизане от ЕС и самостоятелно развитие. Е, ние и в Източния блок преди 1989 г., и вътре в ЕС днес, сме все на последните места. Значи проблемът е изцяло и само вътрешен! Други страни в абсолютно сходни условия се справят значително по-добре от нас: унгарци, чехи, словаци, хървати, словенци и т.н.

Радикалната промяна е единственият изход за излизане от гнилостния процес, в който се намира страната днес – необходим е скок (лийпфрогинг) – и за догонване, за наваксване на тежкото изоставане, а не само за прескачане на региона. Няма вече време за еволюция – животът и световните процеси днес се движат с голяма скорост.

Сингапур е любимият ми пример за скок, но Словения също е хубав прецедент в тази посока. Унгария, Чехия, Словакия, Полша, а вече и Румъния, са държави, от които можем само да се учим.

Тоест, нужен ни е модел, или микс от модели, за излизане от тежката ситуация.

ФОРМУЛИ НА УСПЕХА. СИНГАПУР

Искам да прочета един цитат за това, откъде тръгва сингапурският лийпфрогинг. Министър-председателят Ли Куан Ю го е формулирал ясно: „Първото нещо, което разбрах, е че трябва да убедя нашите хора, че те никога не трябва да имат aid-dependant mentalit (манталитет на зависимост от помощи). Можем да успеем само ако разчитаме на себе си.”

Точно обратното на това, което е България днес. От Запада се иска кохезионна политика, тоест – дайте ни повече пари да ви догонваме; а от Изтока се искат големи големи пари в големи проекти, основно енергийни. И двете са форма на просия от гледна точка и на Запада, и на Изтока.  Всяка просия е недвусмислен знак за слабост.

Едно кратко резюме на Сингапурските стъпки:

Инвеститори – създаване на условия за сериозните инвеститори.

Роля на държавата – социални жилища, регулации, консервативно образование.

Меритокрация – в управлението участват само най-добрите. Ключът към успеха е качеството на хора, които са на ръководни постове и взимат решения. Привличането и задържането на талантите – всичките им доктори са избягали от Сингапур, като нашите днес, но те ги връщат и в момента имат най-добрите специалисти от цял свят.  Систематичното търсене и привличане на таланти е от изключителна важност.

Сингапур
Сингапур

 

Борба с корупцията – изначално решават да се концентрират само върху висшите ешалони на властта – лично премиерът води случаите за тези, които предават публичното доверие. Точно обратното на това, което се прави в България днес.

Изборните измами са били основен проблем и в Сингапур. Ли Куан Ю прави бърз и прост извод: харченето на много пари за избори е предпоставката за корупция в политиката. Можем да го определим като е търговска демокрация в която се превърнаха българските избори днес.  В Сингапур въвеждат задължително гласуване.

Съдебна система – днес тя се слави със своята справедливост, безпристрастност и бързина. Затова инвеститорите и гражданите й вярват и са спокойни.

Екология – зелено, екологично, чисто,  до фаса на улицата (боклук, шум, грубост – дефинирани са три форми на замърсяване на околната среда).  Мръсотията стана норма и възприемане за нашето битие.

Озеленяването – саденето на дървета става част от изграждането на новия обществен морал.  У нас масово се изсичат.

Здравеопазване  – основен приоритет. За сравнение – източването на Здравната каса в България вече е национален спорт. Спомнете си, че за 1 години двама чиновници от Регионалната Здравна каса в Пловдив са прибрали 1 милион лева.

Диаспората трябва да се държи близо –  най-големите български градове вече са София, Пловдив, Чикаго, Лондон, Варна, Мадрид, Валенсия.  Това е картата на България в един по-широк смисъл.

Армия – Сингапур не присъства на военната карта на света, когато през 1968 година британската армия се изтегля и оставя няколкостотин местни военни, въоръжени само с пушки. За две години сингапурците купуват 16 самолета. Сега имат по-голям военен капацитет от съседните Индонезия и Малайзия. Иначе трудно ще ги видите на картата.

Училищата  – ключова роля в изграждането на държавата. Не просто знания, а възпитание, което  е основен проблем на България в момента. Акцентът у нас трябва да възпитателната роля на училищата, защото това е основен проблем.

Етнически отношения – малайците са интегрирани много бързо и ефикасно и етническите отношения днес са хармонични и балансирани. Но всичко минава през реда.

Дисциплината в обществото е основата на реда и растежа.

Инвестиция в хора – канят се академични умове от цял свят – не е срамно да молиш за помощ (учени, икономисти, университетски преподаватели от Холандия, Дания, Великобритания, Япония… ние можем да добавим за нас и Германия). Хора, които имат нови, авангардни идеи и искат да ги прилагат.

Изграждане на морал в обществото – извежда се като приоритет. У нас моралът е основен дефицит. В България има особено тежък проблем с агресията, обноските, отношенията между хората – грубостта е навсякъде – в блока, на улицата, в училище, в институциите, да не говорим за градския транспорт и пътищата. Няма по-агресивни и негативни хора в ЕС от българите. Това е проблем на институциите и възпитанието. Грубостта у нас се превърна в норма на социално поведение и следва да се признае, за да може да се върви към решаване на проблема.

Девизът на Сингапур е: „Вежливостта е нашето мото“.  В продължение на 10 години през 80-те върви кампания за вежливост, ръководена лично от министър-председателя.

Резултатите са налице.

Срещата „България пред избора на бъдеще“, 15 май 2018, София

България все още има шанс да излезе от позорното място, на което се намира, да се развива и да върви напред. Тя може да се бори да стане център – комуникационен, туристически, иновативен, културен и дори военен.

Времето за еволюционни промени за България категорично изтече.

Нямаме време – часовникът се върти наобратно за нашето общество и държава. Нужна е радикална, нестандартна, експериментална, гъвкава, деидеологизирана и основана на успешни примери политика; и най-вече – тази политика да бъде осъществена от правилните хора.

 

Споделяне:
4049

Вашите мнения

Все още няма коментари към статията.